Vanliga frågor

Vad är Open 3D Course?
Open 3D Course är en sajt som erbjuder en högskolekurs i 3D-modellering. Kursen heter "3D modellering och animation i open source-miljö".
Vad går kursen ut på?
Vi kommer mestadels att jobba i ett program som heter Blender. Det är ett gratisprogram som används för att göra 3d-grafik.
Vad är modellering, animation och 3d-grafik?
Några tydliga exempel på 3d-grafik är filmer som Shrek, Ice Age, Toy Story. Men 3d-grafik används även som grundteknik i filmer som ser tecknade ut (Disneyfilmer t.ex) och vid specialeffekter i vanlig fotograferad film.
Att göra 3d-grafik går till så att man bygger upp modeller i datorn (modellering). Sedan förser man modellerna med material och färg (texturering) och gör om modellerna till en vanlig 2-dimensionell bild (rendering). Man kan också få modellerna att röra på sig och göra om rörelsen till digital film (animation).
Vad är open source?
Open source är ett samlingsbegrepp för datorprogram vars källkod är tillgänglig för användarna. I Blenders fall innebär det att man kan ladda hem källkoden till programmet, man kan ändra programmet eller bygga vidare på det. Många människor utvecklar programmet gratis på sin fritid.
Är kursen verkligen helt gratis?
Kursen är så gratis som kurser brukar vara på högskolenivå. Det vill säga att varken högskolan eller jag kommer att ta betalt av svenska studenter som deltar på kursen. Däremot får du förstås själv skaffa det du behöver för att gå kursen (en dator, en nätuppkoppling, papper och penna, litteratur och kanske en liten påse chips att knapra på). Vi använder mjukvara som är gratis (Blender bl.a.)
Hur kommer kursen att fungera över webben? Skickar ni material eller har man chatt lektioner?
Övningar står i kursboken eller publiceras på kurssajten. Mycket material finns även som video på kursens Youtube-kanal, och arbetsfiler kommer att finnas via kurssajten. Du laddar hem filerna och gör övningarna, och om du behöver hjälp så kan du mejla in ditt arbete och de frågor du har. Som stöd kommer vi också att ha ett forum.
Kursen har inga träffar, varken på plats eller via nätet. Du gör ditt arbete vid den tid som passar dig. Uppgifterna kommer att ha deadlines och alla uppgifter måste vara redovisade innan kursen slutar.
Hur mycket tid tar kursen?
Terminskurser gär på 25% fart. Det motsvarar 10 timmars arbete i veckan.
Du kan antagligen klara det på mindre tid också, men tänk på att detta är en kurs som kräver mycket praktiskt arbete/övning. Det är inga tidsbundna lektioner, däremot kan det bli några deadlines som du måste klara av.
Är alla instruktioner och uppgifter på engelska?
Nej. I dagsläget har jag det mesta materialet skrivet på svenska. Viss information är på engelska, så det är bra om du kan engelska tillräckligt bra för att kunna läsa instruktioner. Jag kan översätta det svenska materialet till engelska om vi får tillräckligt många icke-svensktalande deltagare, och vissa av de engelska instruktionerna översätter jag till svenska om någon har problem med att förstå den engelska versionen. Däremot är datorgrafiken ett område där man fortfarande använder sig av många engelska termer. Jag kommer att försöka använda dessa termer eftersom det då blir lättare att hitta samma termer i bl.a. menyer och på engelska forum. Samtidigt är det en lättare att skriva begripliga svenska meningar om man översätter termerna till svenska. Det blir m.a.o. en blandning...
Kan man anmäla sig via nätet?
Ja. Nästan hela anmälningsproceduren kan skötas via nätet. Se sidan om ansökan för mer info
Är det för sent att anmäla sig?
Det är inte för sent att anmäla sig förrän kursen är full eller vi har kommit så pass långt in i undervisningen att det blir för svårt att komma ikapp. Titta på sidan om ansökan för mer info om hur man ansöker.
Vad är grundläggande behörighet?
Du kan läsa mer om behörighet på Högskolan i Gävle